5 лютого 1928 року всі жителі планети, які страждають дефіцитом вітаміну D,отримали подарунок. В цей день вперше вдалося синтезувати цю незамінну частину харчового раціону людини.
Вітамі́ни (лат. vitae — життя і амін — речовина, що містить аміногрупу (-NH2)) — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах, і не утворюються в самому цьому організмі в достатній кількості, через що повинні надходити із їжею.

1928 року німецький хімік Адольф Віндаус уперше синтезував вітамін D, брак якого спричиняє рахіт. У тому ж році А.Віндаус був удостоєний за своє відкриття Нобелівської премії в галузі хімії. Пізніше, в 1931-1937 роках була розшифрована хімічна структура вітаміну D і його провітаміну.
Вітамін D належить до тих, без яких організм не може обійтися. Взаємозв'язок між вітаміном D і кальцієм дозволяє з самого народження формувати здорові зуби і кістки людини. Також вітамін сприяє розвитку і зміцненню імунітету. Він стійкий до впливу високих температур і утворюється в організмі під дією ультрафіолетових променів.

- Рослинні продукти: петрушка, люцерна, кропива, хвощ.
- Тваринні продукти: вершкове масло, яєчний жовток, ікра, риб'ячий жир, сир, молочні продукти.

Варто зауважити, що в молочних продуктах вітамін D може бути відсутнім або міститися в незначній кількості. Молоко багате фосфором, який перешкоджає засвоєнню вітаміну D.
Як недолік, так і надлишок цього вітаміну не на користь здоров'ю. Збалансоване харчування, прогулянки на свіжому повітрі, здоровий спосіб життя дозволять зберігати баланс вітаміну D в організмі.
Немає коментарів:
Дописати коментар