четвер, 25 квітня 2019 р.

Міжнародний День ДНК


Міжнародний День ДНК встановлено на честь виходу 25 квітня 1953 року британського журналу «Nature», в якому була опублікована невелика стаття вчених з Кембриджу англійця Френсіса Кріка та американця Джеймса Уотсона під назвою «Молекулярна структура нуклеїнових кислот» та відкриттю подвійної спіралі ДНК.
У навчальних аудиторіях медичних вузів багатьох країн світу в цей день проводяться семінари і читаються тематичні лекції для студентів, аспірантів і лікарів, педагогів, присвячені тому, наскільки важливі для людства сучасні досягнення медичної генетики. Цей День - унікальна можливість для генетиків та лікарів різних спеціальностей, пов’язаних з наданням допомоги хворим зі спадковою патологією, обговорити свої дослідження із студентами, лікарями та населенням. Зустрічі генетиків і населення в День ДНК об’єднують теоретиків і практиків, сприяють створенню товариств зацікавлених і працюючих у даному напрямку людей. Важливо, щоб інформація про досягнення вчених у цій галузі стала доступною, щоб надихнути студентів, лікарів, клінічних ординаторів, дати їм можливість розглядати свою кар’єру в медичній генетиці або будь-якої галузі практичної медицини на новому витку розвитка науки.
Цікаві факти про молекулу ДНК: 

  • Якщо зібрати по одній молекулі ДНК всіх людей, хто живе нині, а це становить понад 7,6 мільярда осіб, разом ці молекули цілком можуть розміститися в одну чайну ложку і будуть важити близько 1,2 грама.
  • ДНК людей на 99,9% однакові. Відмінності становлять лише 0,1%.
  • 50% ДНК кожної людини подібно з ДНК банана.
  • Період розпаду ДНК становить 521 рік. Після закінчення 1,5 млн. років зразок ДНК буде не можна прочитати.
  • Вчені з Каролінського університету у Швеції виявили цікавий факт про вплив спорту на структуру ДНК. Виявляється, фізичні вправи здатні змінювати молекули ДНК, впливаючи на їх структуру і хімічний склад. При цьому, зміни не стосуються генетичного коду людини, а зачіпають лише так звані хімічні мітки молекул ДНК. Подібні трансформації сприяють генетичному перекодуванню м'язової тканини на фізичну силу, що в даному випадку цілком природно.
  • Дослідники довели, що набір генів у братів і сестер збігається лише на 50%. Саме цим вчені пояснюють відмінності в характері й поведінці дітей. При цьому збіги з батьківським геномом у дітей також не перевищує 50%. 
  • Експерти в області людських генів довели, що ДНК людини може бути пошкоджено до одного мільйона разів на день. Особливість будови нашого організму дозволяє клітинам відновлюватися у найкоротші терміни. Якщо цього не відбувається, то організм може піддатися атаці ракових клітин.
  • І на завершення:Науково доведено, що відбитки пальців є особливим набором маркерів ДНК, який є унікальним для кожної людини. Винятком є ​​лише однояйцеві близнюки, у яких відбитки пальців співпадають на 100%. Історія знає кілька гучних історій, коли відомі злочинці виявлялися на волі лише через те, що у них були брати-близнюки.


Джерело,Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар